- Soru : Hibe Nedir?
- Cevap : Hibe, genel anlamı ile ; Firmalara hiçbir bedel alınmaksızın ve geri ödeme olmadan verilen destekdir.
- Soru : Firmam İçin Uygun Hibe Destekleri Nelerdir?
- Cevap : Firmanız için en uygun hibe destek programının seçilmesi proje kriterlerinizin değerlendirilmesi sonucu firmamız tarafindan belirlenecektir. Bu kapsamda faydalanabileceğiniz destekler aşağıdaki gibidir.
- Soru :Yatırım hibe ile gerçeklestirilebilir mi?
- Cevap : TKDK, yatırımcı tarafından gerçeklestirilen projelerin fatura ve banka üzerinden fatura karşılığının ödendigi dekontlara istinaden hibe ödemesini gerçekleştirir.
- Soru : İpotekli arazi için proje başvuruda bulunabilir mi?
- Cevap : Proje başvuru için sunulacak arazide herhangi bir ipotek bulunmamalı, proje başvuru sahibi adına kayıtlı veya üst kullanım hakkını içeren resmi senet ile Tapu Sicil Müdürlüklerince kira sözleşmesi bulunmalıdır..
- Soru : Arazi alımına destek veriliyor mu?
- Cevap : Arazi alımı uygun yatırım olmadığından dolayı destek kapsamında değildir.
- Soru : Başvuru formu ve proje hazırlama aşamasında TKDK Başvuru sahibine yardım edebilir mi?
- Cevap : TKDK personeli başvuru çağrı ilanı kapsamında sunulacak projelerin hazırlama, yürütme ve uygulama aşamasında kesinlikle görev alamaz, projenin hazırlama,değerlendirme veya seçim sürecine etki edecek; şeffaflık, adil rekabet, fırsat eşitliği vekamu etik ilkelerine aykırı olacak hiç bir bilgiyi veremez, bu yönde gelen soruları cevaplandıramaz.
- Soru : TKDK tarafından desteklenmek için seçilen projelerden teminat isteniyor mu?
- Cevap : IPARD Programından destek alabilmek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmemektedir. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermelidir. Başvuru sahibi öz kaynaklarının yetersiz olduğu durumlarda TKDK ile protokol imzalamış bankaların birinden http://www.tkdk.gov.tr/4) ya da Tarım Kredi Kooperatiflerinden kredi kullanabilir. Bankalar/finans kuruluşları kredi aşamasında teminat talep edebilirler. Ancak, projenin amacı ve sürdürülebilirliği için gerekli olan hiçbir taşınır ve taşınmaz bankalara teminat olarak gösterilemez.
- Soru : Destek ne zaman ödenmektedir?
- Cevap : Ödeme Talep Paketinin onayından sonra Kamu Katkısı en fazla 3 ay içinde ödenir.
- Soru : Yumurta tavukçuluğu destek kapsamında mıdır?
- Cevap : Yumurta tavukçuluğu destek kapsamında değildir. IPARD Programında Tarımsal İşletmelerin Topluluk Standartlarına Yükseltilmesi ve Yeniden Yapılandırılmasına Dair Yatırımlar Tedbiri'nin alt tedbiri Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Yatırımlarda kanatlı eti için yani et tavukçuluğu için yapılacak yatırımlar desteklenecektir.
- Soru : TKDK ile sözleşme imzalamadan önce yapılan uygun harcamalar desteklenecek midir?
- Cevap : Proje kapsamındaki tüm alımlar, Kurum tarafından projenin uygun bulunması ve sözleşme imzalanmasından sonra yapılmalıdır. Kurum ile sözleşme imzalanmadan önce yapılacak alımlar uygun harcama olsa dahi desteklenmeyecektir. Ancak hizmet alımı kapsamında iş planı hazırlığı, mimari ve mühendislik projeleri, fizibilite hazırlığı ve iş planı hazırlığı için gerek duyulacak diğer hizmetlerde alım işlemi iş planının hazırlaması aşamasında gerçekleşecektir. Bu nedenle iş planı hazırlığı, mimari ve mühendislik projeleri, fizibilite hazırlığı ve iş planı hazırlığı için gerek duyulacak diğer hizmetlerde için yapılan alımlar, eğer proje Kurum tarafından uygun bulunur ve sözleşme imzalanırsa hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir.
- Soru : Hayvan alımı destekleniyor mu?
- Cevap : Hayvan alımına destek verilmemektedir. İşletmenin kurulacağı yerin mülkiyeti başvuru sahibine mi ait olmalıdır
- Soru : Kiralama Uygun mudur?
- Cevap : İşletme yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olması gibi bir zorunluluk yoktur.Kiralama da uygundur. Ancak kira sözleşmesi en az proje uygulama süresi +5 yıllık dönemi kapsamalıdır ve noter onaylı olmalıdır. Kira sözleşmesi ancak yatırımın yapı ruhsatı gerektirmeyen inşaat işleri ( mevcut binalarda yapılacak esaslı olmayan tadilat işleri için ) veya inşaat işleri olmaması durumunda kabul edilebilir. Yatırımın inşaat işleri içermesi durumunda sunulacak belgeler www.tkdk.gov.tr adresinde yer alan Başvuru Çağrı Rehberlerinde detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
- Soru : Üzerinde ipotek olan bir arazide işletme kurulabilir mi?
- Cevap : Üzerinde ipotek olan bir arazi, ipotek koyan şahıs veya TKDK’nın hukuki işlem başlatması ve bundan dolayı projenin yarıda kalması ihtimaline nedeniyle uygun değildir. IPARD kapsamında desteklenecek projelerde işletmenin üzerindeki arazide ipotek olmamalıdır.
- Soru : Projelerimiz onaylı olmak zorunda mıdır?
- Cevap : Mimari, statik projeler yetkili mercii tarafından (İl Özel İdareleri ya da Belediyeler ya da Organize Sanayi Bölgeleri ya da Serbest Bölge Tüzel Kişilikleri ) imzalanmış, tarih atılmış ve onaylanmış olmalıdır. Detaylı Metraj Cetveli ilgili mühendis(ler) (harcama kalemlerine göre inşaat mühendisi, mimar, elektrik mühendisi ya da makine mühendisi) tarafından imzalanmış, tarih atılmış ve kaşelenmiş (kaşe kullanıyorsa) olmalıdır. Elektrik tesisat projeleri, mekanik projeler yetkili mercii tarafından imzalanmış, tarih atılmış ve onaylanmış olmalıdır. Makine–ekipman yerleşim planı ve listesi proje müellifi tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş (kaşe kullanıyorsa) olmalıdır. Yapı ruhsatı yetkili mercii tarafından imzalanmış, tarih atılmış ve onaylanmış olmalıdır.
- Soru : Bizim ilimiz neden IPARD Programda yer almıyor?
- Cevap : Kırsal Kalkınma (IPARD) Programında yer alacak tedbirleri ve sektörleri belirlemek ve IPARD Planı hazırlıklarına temel oluşturmak amacıyla Politika Çerçevesi Belgesi Taslağı ile Sektör Analizleri çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların değerlendirilmesi, görüş bildirilmesi, Bakanlığımız ile diğer Bakanlıklar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla bir Yönlendirme Komitesi kurulmuş, bu komite vasıtası ile ilgili kurumlarının görüşleri alınmış, STK’larla görüş alış verişinde bulunulmuş, alan gezileri yapılmış ve söz konusu belgeleri tartışmak amacıyla, ilgili paydaşlarla birer günlük çalıştaylar düzenlenmiştir. Yapılan istişareler sonucunda, programda yer alması düşünülen öncelikli sektörler, iller, yatırımlar, finansal destek miktarları ve yararlanma şartları gibi konular tartışılmıştır. Sektör analizleri, dışarıdan bağımsız uzmanlarca yürütülmüş ve kapsamlı raporlar hazırlanmıştır. İllerin seçiminde öncelikle tüm illerin IPARD Programına dahil olması imkanı üzerinde çalışılmıştır. Ancak İl seçiminde kısıtlamaya gidilmesinin birinci nedeni, Avrupa Komisyonunun, Tarım ve Kırsal Kalkınma alanında, ülkemize ayırdığı hibe miktarının çok az olmasıdır. Ayrıca Avrupa Komisyonu, akreditasyonun zor olması sebebiyle coğrafik sınırlandırma koymayı ve mümkün olan en az ilin ve sektörün seçimini istemişlerdir. IPARD programının illerde uygulanabilmesi için her ilde bir Koordinatörlük kurulması ve bu Koordinatörlüğün Avrupa Komisyonunca, yapılacak denetimler sonucunda, akredite edilmesi gerekmektedir. Akreditasyon kriterlerinin çok zor olduğu düşünüldüğünde, mümkün olduğu kadar az ilin ilk fazda seçilmesinin yerinde olacağı kararlaştırılmıştır. Çok fazla ilin seçilmesi durumda, programa hiçbir yerde başlanamaması riski ortaya çıkacağı için il kısıtlamasına gidilmiştir.